top of page
  • ahmetcankus

Sunucu Sanallaştırma Nedir?

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2023

Sunucu sanallaştırma (Server Virtulization), bir fiziksel sunucuyu bir yazılım uygulaması aracılığıyla birden çok benzersiz ve yalıtılmış sanal sunucuya bölme işlemidir. Her sanal sunucu kendi işletim sistemlerini bağımsız olarak çalıştırabilir.


Sunucu Sanallaştırmanın Temel Avantajları:

· Daha yüksek sunucu yeteneği

· Daha ucuz işletme maliyetleri

· Sunucu karmaşıklığını ortadan kaldırın

· Artırılmış uygulama performansı

· İş yükünü daha hızlı dağıtın


Sunucu Sanallaştırmasının Türleri:

· Full Virtualization: Tam sanallaştırma, bir fiziksel sunucunun disk alanı ve CPU'su ile doğrudan iletişim kuran bir tür yazılım olan bir hipervizör kullanır. Hiper yönetici, fiziksel sunucunun kaynaklarını izler ve her bir sanal sunucuyu bağımsız ve diğer sanal sunuculardan habersiz tutar. Ayrıca uygulamaları çalıştırırken kaynakları fiziksel sunucudan doğru sanal sunucuya aktarır. Tam sanallaştırmayı kullanmanın en büyük sınırlaması, bir hipervizörün kendi işleme gereksinimlerinin olmasıdır. Bu, uygulamaları yavaşlatabilir ve sunucu performansını etkileyebilir.

· Para-Virtualization: Tam sanallaştırmadan farklı olarak, para-sanallaştırma tüm ağın uyumlu bir birim olarak birlikte çalışmasını içerir. Para-sanallaştırmada sanal sunucular üzerindeki her işletim sistemi birbirinden haberdar olduğu için hipervizörün işletim sistemlerini yönetmek için çok fazla işlemci gücü kullanmasına gerek kalmaz.

· OS-Level Virtualization: Tam ve yarı sanallaştırmanın aksine, işletim sistemi düzeyinde sanallaştırma bir hipervizör kullanmaz. Bunun yerine, fiziksel sunucu işletim sisteminin bir parçası olan sanallaştırma yeteneği, bir hipervizörün tüm görevlerini yerine getirir. Ancak bu sunucu sanallaştırma yönteminde tüm sanal sunucuların aynı işletim sistemini çalıştırması gerekmektedir.


Neden Sunucu Sanallaştırma?

Sunucu sanallaştırma, web barındırma hizmetleri sağlamanın ve BT altyapısındaki kaynakları etkin bir şekilde kullanmanın uygun maliyetli bir yoludur. Sunucu sanallaştırması olmadan, sunucular işlem güçlerinin yalnızca küçük bir bölümünü kullanır. Bu, iş yükü ağ sunucularının yalnızca bir kısmına dağıtıldığı için sunucuların boşta kalmasına neden olur. Veri merkezleri, yetersiz kullanılan sunucularla aşırı kalabalık hale gelir. Aynı zamanda kaynak ve güç israfına neden olur.

Sunucu sanallaştırma, her bir fiziksel sunucunun birden çok sanal sunucuya bölünmesiyle, her bir sanal sunucunun benzersiz bir fiziksel aygıt gibi davranmasına olanak tanır. Her sanal sunucu kendi uygulamalarını ve işletim sistemini çalıştırabilir. Bu işlem, her sanal sunucuyu fiziksel bir sunucu gibi hareket ettirerek kaynakların kullanımını artırır ve her fiziksel makinenin kapasitesini artırır.

AHMETCAN KUŞ

Sorularınızı support@ahmetcankus.com e-mail adresine iletebilirsiniz.


9 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page