top of page
  • ahmetcankus

NGFW Nedir? Fortigate'in Avantajları Nelerdir?

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2023

Güvenlik Duvarı Avantajları: Güvenlik Duvarı Güvenliğinin Önemi


Fortinet, Ağ Güvenlik Duvarları için 2021 Gartner® Magic Quadrant™'ta Lider Seçildi

İş dünyasının büyük bir kısmı dijitalleşmeye devam ederken, ileri görüşlü şirketlerin sistemlerini dış tehditlere karşı korumaya odaklanması zorunludur. Bunun 1980'lerin başından beri başarıldığı yollardan biri de güvenlik duvarları kullanmaktır.

Ancak, zaman değiştikçe işletmelerimizi koruma yöntemlerimiz de değişmelidir. Yeni nesil güvenlik duvarları (NGFW'ler) , en iyi dijital korumayı sağlamak için geleneksel teknolojinin en iyi kısımlarını günümüzün yeni teknolojileriyle birleştirmeye yardımcı olan en son dijital korumadır.


Güvenlik Duvarlarının 5 Önemli Avantajı


Güvenlik duvarı güvenliğinin faydalarını anlamak, işletmenizin sürekli değişen dijital çağda güvenli bir şekilde büyümesine yardımcı olmanın ilk adımıdır. İşletmeniz, operasyonlarınızın yalnızca küçük bir kısmı için teknolojiye ve ağlara bağlı olsa bile, her şeyi korumak için proaktif adımlar atmanız da eşit derecede önemlidir. Güvenlik duvarları, verilerinize ve sistemlerinize erişmeye çalışan dış tehditlere, kötü amaçlı yazılımlara ve bilgisayar korsanlarına karşı ilk savunma hattı görevi görür.


1. Ağ Trafiğini İzler


Güvenlik duvarı güvenliğinin tüm faydaları, ağ trafiğini izleme yeteneği ile başlar. Sistemlerinize giren ve çıkan veriler, operasyonlarınızı tehlikeye atacak tehditler için fırsatlar yaratır. Güvenlik duvarları, ağ trafiğini izleyerek ve analiz ederek, sistemlerinizin korunmasını sağlamak için önceden belirlenmiş kurallardan ve filtrelerden yararlanır. İyi eğitimli bir BT ekibiyle, güvenlik duvarınızdan girip çıkanları temel alarak koruma seviyelerinizi yönetebilirsiniz.


2. Virüs Saldırılarını Durdurur


Hiçbir şey dijital işlemlerinizi bir virüs saldırısından daha hızlı ve daha sert durduramaz. Her gün geliştirilen yüzbinlerce yeni tehditle, sistemlerinizi sağlıklı tutmak için savunmaları devreye sokmanız çok önemlidir. Güvenlik duvarlarının en görünür faydalarından biri, sisteminizin giriş noktalarını kontrol etme ve virüs saldırılarını durdurma yeteneğidir. Sistemlerinize yapılan bir virüs saldırısından kaynaklanan hasarın maliyeti, virüsün türüne bağlı olarak ölçülemeyecek kadar yüksek olabilir.


3. Bilgisayar Korsanlığını Önler


Ne yazık ki, işletmelerin dijital operasyonlara daha fazla yönelme eğilimi, hırsızları ve kötü oyuncuları da aynısını yapmaya davet ediyor. Veri hırsızlığının ve suçluların sistemleri rehin tutmasının artmasıyla, bilgisayar korsanlarının verilerinize, e-postalarınıza, sistemlerinize ve daha fazlasına yetkisiz erişim elde etmesini önledikleri için güvenlik duvarları daha da önemli hale geldi. Bir güvenlik duvarı, bir bilgisayar korsanını tamamen durdurabilir veya daha kolay bir hedef seçmesini engelleyebilir.


4. Casus Yazılımları Durdurur


Veri odaklı bir dünyada, çok ihtiyaç duyulan bir fayda, casus yazılımların erişim kazanmasını ve sistemlerinize girmesini engellemektir. Sistemler daha karmaşık ve sağlam hale geldikçe, suçluların sistemlerinize erişmek için kullanabileceği giriş noktaları da artar. İstenmeyen kişilerin erişim elde etmesinin en yaygın yollarından biri, sistemlerinize sızmak, bilgisayarlarınızı kontrol etmek ve verilerinizi çalmak için tasarlanmış casus yazılımlar ve kötü amaçlı yazılımlar kullanmaktır. Güvenlik duvarları, bu kötü amaçlı programlara karşı önemli bir abluka görevi görür.


5. Gizliliği Teşvik Eder


Kapsamlı bir fayda, mahremiyetin teşvik edilmesidir. Verilerinizi ve müşterilerinizin verilerini güvende tutmak için proaktif olarak çalışarak, müşterilerinizin güvenebileceği bir gizlilik ortamı oluşturursunuz. Özellikle izinsiz girişi önlemek için adımlar atılmış olabileceği açıkken, hiç kimse verilerinin çalınmasından hoşlanmaz.

Ek olarak, yükseltilmiş veri koruma sistemleri, müşteriler ve alıcılar için bir rekabet avantajı ve bir satış noktası olabilir. Fayda, şirketinizin ele aldığı veriler ne kadar hassassa o kadar artar.


Geleneksel Güvenlik Duvarlarının Dezavantajları


Ne yazık ki, geleneksel çözümler sınırlamalar ve dezavantajlarla birlikte gelir. Bu dezavantajlar yalnızca güvenliğinizi tehlikeye atmakla kalmaz, aynı zamanda kaynaklarınız üzerinde gereksiz bir yük oluşturabilir. Çoğu durumda geleneksel bir güvenlik duvarı hiç yoktan iyidir, ancak BT ekibiniz, ağ hızınız ve dijital güvenlik bütçeniz üzerindeki baskı, tartılması gereken şeylerdir.


1. Uygulama Farkındalık Sınırlamaları


Geleneksel güvenlik duvarları, özellikle uygulamalar söz konusu olduğunda, NGFW'ler kadar derine inme yeteneğinden yoksundur. NGFW'ler, kullanıcının ağ genelinde hangi uygulamaların kullanıldığını görmesine olanak tanır ve bu uygulamalar içindeki belirli kullanımı kontrol etme becerisini etkinleştirir. Geleneksel bir güvenlik duvarı ile, bu derinliğe erişimi kontrol etme esnekliği mevcut değildir.


2. Ağ Hızıyla İlgili Sorunlar


Hız bir sorundur. Pek çok geleneksel güvenlik duvarı, veri inceleme noktalarında çalışmanızı yavaşlatabilecek ve size maliyet getirebilecek bir darboğaz oluşturur. Ölçeklendirmeyi, daha fazla kural, ilke ve güvenlik protokolü eklemeyi bekleyen operasyonlar için bu ideal değildir.


3. Lojistik Dezavantajlar


Birçok geleneksel güvenlik duvarı, şirket sistemlerinin ve operasyonlarının değişen yönüne uyum sağlama yeteneğine sahip değildir. Kullanışsız olabilirler, kapsamlı yönetim ve bakım gerektirebilirler ve bulut tabanlı ortamlara uyum sağlamakta zorlanabilirler.

Ek olarak, ilke kurallarını büyük bir ağda yönetmek sıkıcı olabilir ve BT departmanları üzerinde gereksiz ve pahalı bir yük oluşturabilir. Bu sadece izinsiz giriş için delikler oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda operasyonel darboğazlar da yaratabilir. Güvenlik kuralları üzerinde kontrol eksikliği, erişmek istediğiniz bilgileri ve kullanıcıları dışarıda tutabilir.


4. Güncelleme Yeteneklerinin Eksikliği


Güvenlik tehdidi ortamı, her gün ortaya çıkan yeni tehditlerle sürekli değişiyor. Ekibinizin veya işletmenizin yeteneklerini ciddi şekilde sınırlamadan değişikliklere ayak uydurmak ve etkili destek ve koruma sağlamak neredeyse imkansızdır. Yeni çözümlerin her sisteme yeniden yüklenmesi pahalıdır, zaman alıcıdır ve eski korumaya sahip güvenlik açıkları için fırsatlar yaratır.

Ağ Güvenlik Duvarlarının Avantajları


Neyse ki, geleneksel güvenlik duvarlarının düştüğü yerde ağ güvenlik duvarları devreye giriyor. NGFW'lerin sayısız avantajı vardır. Ağ ve veri güvenliğinde en iyiyi sunmakla başlar. Güvenlik duvarları 40 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. NGFW'lerde gördüğünüz gibi, onlarca yıl önce işe yarayan aynı güvenlik protokollerinin şimdi yükseltmeler olmadan çalışmaya devam etmesini beklemek gerçekçi değildir.


1. Çok yönlülük


Ağ güvenliğinizi sürekli olarak gerçek zamanlı yükseltme ve uyarlama yeteneği , BT ekibinize çok fazla esneklik ve çok yönlülük sağlar. NGFW'nizin bir donanım bileşeni olsa da değişikliklerin ve yükseltmelerin çoğu tek bir makineden dağıtılabilir. Bu, değişen tehdit ortamıyla daha güncel olmanızı sağlar. Ek olarak, işletmenizin çalışma şekli değişirse veri ve kullanıcı akışını daha kolay kontrol edebilirsiniz.


2. İstihbarat Bağlantı Noktası Kontrolü


Ağ güvenlik duvarları, geleneksel çözümlerin klasik tek katmanlı bağlantı noktası yaklaşımının ötesine geçer. Bunun yerine NGFW'ler, ağın farklı düzeylerindeki trafiğe bakarak çok katmanlı koruma sunar.

Ek olarak, NGFW'ler denkleme uygulama düzeyinde güvenlik ekleyerek daha fazla kontrol, daha iyi şeffaflık ve ağınıza giren ve çıkan veri ve bilgileri daha iyi kontrol etme yeteneği sağlar. Güvenlik sisteminiz ne kadar akıllıysa, çalışması için o kadar etkili güvenebilirsiniz.

3. Basit Altyapı


NGFW'lerin en büyük avantajlarından biri altyapının basitliğidir. Ağ güvenliğini kolaylaştırarak, BT ekibiniz yeni ilkeleri tek bir cihazdan tüm ağda çok daha kolay dağıtabilir. Ek olarak şeffaflık, ekibinize neyin girip neyin çıkacağını kontrol etme konusunda daha fazla esneklik sağlar ki bu birincil hedeftir.


4. Güncellenmiş Tehdit Koruması


Tarihsel olarak, işletmelerin bağımsız güvenlik duvarlarına, antivirüs, fidye yazılımı korumasına ve izinsiz giriş tespit sistemlerine ihtiyacı vardı. NGFW'lerin büyük bir avantajı, bu güvenlik önlemlerinin tek bir kusursuz ürüne entegre edilmiş olmasıdır. Bu, yalnızca BT departmanınız için daha kolay olmakla kalmaz, aynı zamanda bileşen iş birliği yoluyla tüm yönetim kurulu genelinde koruma düzeyini artırır.


NGFW'ler ayrıca, sistemlerinize gelen verilerin daha fazla öğesini inceleyen derin paket denetimi (DPI) ile çok daha derine iner. Sonuç, neyin geçmesine izin verileceği ve neyin engelleneceği konusunda daha bilinçli ve daha etkili bir karar verme sürecidir. Yine, bu, güvenlik duvarlarının birincil amacına katkıda bulunur.


5. Tutarlı Ağ Hızı


Bahsedildiği gibi, geleneksel güvenlik duvarları, siz korumalarınızın kapsamını artırdıkça sistemlerinizi daha fazla yavaşlatabilir. Çok takdir edilen bir avantaj, ağınızın hızından ödün vermeden korumanızın dağıtımını geliştirmeye ve genişletmeye devam edebilmenizdir.

Ağ tasarımının doğası, güvenlikten ödün vermeden en yüksek potansiyel verimi destekler. Daha basit bir ifadeyle, sistemleriniz korunur ve operasyonlarınızın hızı yüksek kalır.


Fortinet Nasıl Yardımcı Olabilir?


İşletmenizin ve ağınızın güvenlik endişelerini şimdi proaktif olarak ele almak, gelecekte zaman, tasarruf, güvenlik ve mahremiyet temettüleri sağlayabilir. NGFW'ler yalnızca güvenlik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda size güvenlik eğrisinin gerisinde kalan rakiplerinize karşı pazarlanabilir bir rekabet avantajı sağlayabilir.


Fortinet'in FortiGate NGFW'leri , Gartner'ın Ağ Güvenlik Duvarları için Magic Quadrant'ında 12. kez onaylandığı gibi, üstün koruma sağlamada endüstri standardını aşıyor . FortiGate çözümleri, çeşitli güvenlik duvarı permütasyonlarının hepsini yeni SD-WAN işlevselliği de dahil olmak üzere tek bir entegre platformda birleştirir. Tek ekrandan yönetim, çok çeşitli kullanım durumları için basitleştirilmiş bir deneyimin yanı sıra tüm ağ ekipmanlarında esnek dağıtım sunar. Fortinet'in ağ oluşturmaya yönelik güvenlik odaklı yaklaşımı, güvenliğin sıfırdan başlayarak ağın her yönüne entegre edilmesini sağlar.

AHMETCAN KUŞ


Konuyla ilgili sorularınızı support@ahmetcankus.com e-mail adresine iletebilirsiniz.

NGFW Nedir? Fortigate'in avantajları nelerdir? benzeri makalelerimiz için sitemizi inceleyebilirsiniz.



44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page