top of page

Endpoint Security Nedir ve Nasıl Çalışır?

  • ahmetcankus
  • 14 Ara 2022
  • 5 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2023

Uç nokta güvenliği (Endpoint Security), boyutu ne olursa olsun tüm işletmeler için gerekli

olan daha geniş bir siber güvenlik programının bir parçasını oluşturur. Geleneksel antivirüs yazılımından gelişmiş kötü amaçlı yazılımlara ve gelişen sıfır gün tehditlerine karşı kapsamlı korumaya dönüşmüştür. Ancak nedir, nasıl çalışır ve işletmelerin bilmesi gerekenler nelerdir? Bu makalemizde bunları inceleyeceğiz.

Endpoint Security nedir?

Endpoint Security veya Endpoint Protection, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar gibi uç noktaların siber güvenlik tehditlerinden korunmasını ifade eder. Uç noktalar, siber suçluların yararlanabileceği kurumsal ağlara giriş noktaları oluşturabilir. Uç nokta güvenliği, bu giriş noktalarını kötü amaçlı saldırılardan korur.

Endpoint Security neden önemlidir?

Son yıllarda işletmelerdeki uç noktaların sayısı arttı. Bu, özellikle dünya çapında uzaktan çalışmanın artmasına neden olan Covid-19 pandemisinden bu yana daha fazla artmıştır. Evden çalışan veya hareket halindeyken halka açık Wi-Fi'ye bağlanan daha fazla çalışanla, kurumsal ağların artık her zamankinden daha fazla uç noktası var ve her uç nokta, saldırılar için potansiyel bir giriş noktası olabilir.

Her büyüklükteki işletme siber saldırıların hedefi olabilir. Dizüstü bilgisayarlar veya mobil cihazlar gibi uç noktalardan giren saldırılardan korunmak giderek zorlaşıyor. Bu cihazlar saldırıya uğrayabilir ve bu da veri ihlallerine yol açabilir. Başarılı veri ihlallerinin %70'inin uç nokta cihazlardan kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Veri ihlalleri, itibara zarar vermenin yanı sıra maliyetli olabilir: Ponemon tarafından IBM için yaptırılan 2020 tarihli bir raporda, bir veri ihlalinin dünya çapında ortalama maliyetinin 3,86 milyon dolar olduğu tespit edildi. Veriler genellikle bir şirketin sahip olduğu en değerli varlıktır ve bu verileri kaybetmek veya bu verilere erişim, tüm işletmeyi riske atabilir.

Uzaktan çalışmanın artmasıyla uç noktaların sayısı artmakla kalmıyor, aynı zamanda işletmeler, Nesnelerin İnternetinin büyümesi sayesinde uç nokta türlerinin sayısındaki artışla da mücadele etmek zorunda kalıyor.

İşletmelerin verilerini korumaları ve gelişmiş siber tehditlere karşı önlem almaları gerekmektedir. Ancak birçok küçük ve orta ölçekli işletme, ağ güvenliğinin ve müşteri bilgilerinin sürekli olarak izlenmesi için gereken kaynaklardan yoksundur ve genellikle ağlarını yalnızca bir ihlal gerçekleştiğinde korumayı düşünür. O zaman bile işletmeler ağlarına ve altyapılarına odaklanabilir ve en savunmasız öğelerden bazılarını yani uç nokta cihazlarını korumasız bırakabilir.

Uç noktaların ve hassas verilerinin oluşturduğu riskler, devam eden bir siber güvenlik sorunudur. Ayrıca, uç nokta ortamı değişiyor ve küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler siber saldırıların hedefi haline geliyor. Bu nedenle, uç nokta güvenliğinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.

Endpoint Security nasıl çalışır?

Endpoint protection, endpoint security ve enpoint protection platformları terimleri, kuruluşların uç noktaları korumak için kullandığı merkezi olarak yönetilen güvenlik çözümlerine atıfta bulunmak için genellikle birbirinin yerine kullanılır. Uç nokta güvenliği, dosyaları, işlemleri ve sistemleri şüpheli veya kötü amaçlı etkinlik açısından inceleyerek çalışır.

Kuruluşlar, kötü amaçlı aktörlerin sistemlerine sızmak için kötü amaçlı yazılım veya diğer araçları kullanmasını önlemek için cihazlara bir Endpoint Protection platformu (EPP) yükleyebilir. Bir EPP, şüpheli davranışları işaretlemek ve ihlalleri gerçekleşmeden önce önlemek için diğer algılama ve izleme araçlarıyla birlikte kullanılabilir.

Endpoint Protection, kuruluşların ağlarını bağlayabilecekleri merkezi bir yönetim konsolu sunar. Konsol, yöneticilerin olası siber tehditleri izlemesine, araştırmasına ve bunlara yanıt vermesine olanak tanır. Bu, local, cloud veya hibrit bir yaklaşımla elde edilebilir:

Local: Yerinde veya şirket içinde kurulum gerçekleştirilen, yönetim konsolu için bir merkez görevi gören, yerel olarak barındırılan bir veri merkezini içerir. Bu, güvenliği sağlamak için bir aracı aracılığıyla uç noktalara ulaşacaktır. Bu yaklaşım eski bir model olarak görülüyor ve güvenlik izolasyonu oluşturmak da dahil olmak üzere dezavantajları var, çünkü yöneticiler tipik olarak yalnızca kendi çevreleri içindeki uç noktaları yönetebiliyor.

Cloud: Bu yaklaşım, yöneticilerin, cihazların uzaktan bağlandığı buluttaki merkezi bir yönetim konsolu aracılığıyla uç noktaları izlemesine ve yönetmesine olanak tanır. Bulut çözümleri, izolasyonu kaldırarak ve yönetici erişimini artırarak geleneksel çevrenin arkasında güvenlik sağlamak için bulutun avantajlarını kullanır.

Hibrit: Hibrit bir yaklaşım hem yerinde hem de bulut çözümlerini birleştirir. Bu yaklaşımın yaygınlığı, pandeminin uzaktan çalışmayı artırmasına yol açmasından bu yana artmıştır. Kuruluşlar, bazı bulut yetenekleri kazanmak için eski mimarilerini ve bunun unsurlarını buluta uyarlamıştır.

Bulut tabanlı bir yaklaşım ayrıca daha hızlı ve daha ölçeklenebilirdir. Bazı büyük kuruluşlar, düzenleyici nedenlerle şirket içi güvenliğe ihtiyaç duyabilir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için bulut tabanlı bir yaklaşım muhtemelen daha uygundur.

Uç nokta güvenlik yazılımı genellikle şu unsurları içerir:

  • Sıfır gün tehditlerini algılamak için makine öğrenimi

  • Düşman ağ saldırılarını önlemek için entegre bir güvenlik duvarı

  • Kimlik avına ve diğer sosyal mühendislik girişimlerine karşı koruma sağlayan bir e-posta ağ geçidi

  • Kuruluş içinden kötü niyetli veya tesadüfi tehditlere karşı korunmak için içeriden gelen tehdit koruması

  • Uç nokta cihazları ve işletim sistemlerinde kötü amaçlı yazılımları tespit etmek ve kaldırmak için gelişmiş antivirüs ve kötü amaçlı yazılımdan koruma

  • Güvenli web taramasını kolaylaştırmak için proaktif güvenlik

  • Veri hırsızlığına karşı koruma için uç nokta, e-posta ve disk şifreleme

Sonuç olarak Endpoint Protection, yöneticiler için merkezi bir platform sunarak görünürlüğü artırır, işlemleri basitleştirir ve tehditlerin hızla izole edilmesini sağlar.

EPP kısaltmasının yanı sıra, uç nokta güvenliği ile ilgili olarak EDR kısaltmasına da rastlayacaksınız. EDR(Endpoint Detection and Response), 'uç nokta tespiti ve yanıtı' anlamına gelir. Genel olarak, bir uç nokta koruma platformu veya EPP, pasif tehdit koruması olarak kabul edilirken EDR, daha önce meydana gelen ihlallerin araştırılmasına ve kontrol altına alınmasına yardımcı olduğu için daha aktiftir. Bir EPP, her uç noktayı izolasyonla korurken, bir EDR birden çok uç noktayı kapsayan saldırılar için bağlam ve veri sağlayacaktır. Modern uç nokta güvenlik platformları genellikle hem EPP hem de EDR'yi birleştirir.


Endpoint Security 1
Endpoint Security

Neler Endpoint olarak kabul edilir?

Ağ uç noktası, bir kuruluşun ağına güvenlik duvarının dışından bağlanan herhangi bir cihazdır. Uç nokta cihazlarının örnekleri şunları içerir:

  • Dizüstü bilgisayarlar

  • Tabletler

  • Masaüstü bilgisayarlar

  • Mobil cihazlar

  • Nesnelerin İnterneti cihazları

  • Giyilebilir ürünler

  • Dijital yazıcılar

  • Tarayıcılar

  • Satış noktası (POS) sistemleri

  • Tıbbi cihazlar

Temel olarak, merkezi ağ ile iletişim kuran herhangi bir cihaz bir uç nokta olarak kabul edilebilir.


Endpoint Security hakkında


Uç nokta güvenliği, uç nokta koruması ve EDR güvenliği ile ilgili yaygın sorular şunlardır:


EDR (Endpoint Detection and Response) nedir?

EDR, 'uç nokta tespiti ve yanıtı' anlamına gelir. Bu bazen 'uç nokta tehdit tespiti ve yanıtı' veya ETDR olarak bilinir. EDR, kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımı gibi çevrimiçi tehditleri algılamak ve bunlara yanıt vermek için son kullanıcıların cihazlarını sürekli olarak izleyen bir uç nokta güvenlik çözümüdür.


Endpoint Security 2
Endpoint Security

EDR nasıl çalışır?

EDR teknolojisi devreye girdiğinde, gelişmiş algoritmalar sisteminizdeki kullanıcı davranışlarını analiz eder. Bu algoritmalar, şüpheli davranış belirtilerini arayacak ve işaretleyecektir. Alarm verildikten sonra, bir isabetin gerçek mi yoksa false pozitif mi olduğunu belirlemek için bir araştırma başlar. Kötü amaçlı etkinlik bulunursa, algoritmalar saldırının yolunu giriş noktasına kadar izler. Son kullanıcı, uygulanması için önerilen eylemler ve önerilerle bilgilendirilir.

XDR ve EDR nedir?

XDR, 'genişletilmiş algılama ve yanıt' anlamına gelir. EDR, uç noktaları korumaya, derinlemesine güvenlik sağlamaya ve belirli bir cihaz için tehdit önleme üzerine odaklanırken, XDR güvenliği uç noktalar, bulut bilgi işlem, e-posta ve diğer çözümler arasında güvenliği entegre ederek daha geniş bir bakış açısı kazanır.

EDR ve EPP arasındaki fark nedir?

EDR, "uç nokta tespiti ve yanıtı" anlamına gelirken EPP, "uç nokta koruma platformu" anlamına gelir. EPP çözümleri proaktifken, EDR reaktiftir. Uç nokta koruma platformları, belirli cihazlara yönelik güvenlik tehditlerini önler. Uç nokta tespit ve müdahale çözümleri, EPP'nizin ve diğer güvenlik araçlarınızın gözden kaçırdığı tehditleri tespit eder ve bunlara müdahale eder. Modern uç nokta güvenlik platformları genellikle her iki yaklaşımı da birleştirir.

EDR ve antivirüs arasındaki fark nedir?

Antivirüs, genellikle virüsler ve farklı kötü amaçlı yazılım türleri gibi siber tehditleri tarayan, algılayan ve ortadan kaldıran tek bir programdır. EDR güvenlik sistemleri çok daha geniş bir işleve hizmet eder. EDR, çevrimiçi tehditlere karşı kapsamlı koruma sağlamak için güvenlik duvarı, beyaz liste araçları ve izleme araçları gibi antivirüs ve güvenlik özellikleri içerir. EDR'nin rolü, bir kuruluşun dijital ağının çeşitli uç noktalarını korumaktır.

Bilgisayar korsanları bilgilere erişmek ve bilgileri çalmak için yeni yollar ürettikçe veya hassas bilgileri ifşa etmeleri için çalışanları kandırdıkça tehdit ortamı daha karmaşık hale geliyor. Bir veri ihlalinin neden olabileceği itibar ve mali zarar göz önüne alındığında, uç nokta güvenliği her büyüklükteki işletme için olmazsa olmazdır.


Sorularınız ve şirketinize uygun çözüm önerileri için support@ahmetcankus.com adresine e-mail gönderebilirsiniz.


Comments


bottom of page